AGH University of Science and Technology in Krakow

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Eliminacja sekwencji z łańcucha

Witajcie, piszę tutaj, bo liczę, że ktoś z was znajdzie odpowiedź szybciej niż główne forum LabView. Otóż mam taki problem podczas pracy z łańcuchem znaków. Potrzebuję wyeliminować z teoretycznie nieskończonego łańcucha znaków sekwencję czterech niepożądanych. Chciałem użyć do tego bloczku Match Regular Expression, ale gdy fragment łańcucha wygląda tak:

AABBAABBCCAACCBBAA i chcę wyeliminować AA to zwracany jest łańcuch BBAABBCCAACCBBAA. Czy spotkał się ktoś z was z bloczkiem, który wyrzuca wszystkie wystąpienia zadanej sekwencji tak, żeby otrzymać BBBBCCCCBB????

0 Kudos
Message 1 of 9
(7,431 Views)

Spróbuj najpierw wyszukać, ile razy w łańcuchu wejściowym znajduje się sekwencja AA, wynik wprowadź na wejście N pętli FOR z shift register'em, w której znajduje się bloczek eliminujący daną sekwencję. Tak to widzę, ale może jestem głupi - nie zdałem CLAD

0 Kudos
Message 2 of 9
(5,714 Views)

Problem w tym, ze dane wczytywane są z zewnętrznego źródła i zależy mi na ich obróbce w czasie rzeczywistym...

P.S. ja tez nie zdalem pewnie dlatego nie umiem xD

0 Kudos
Message 3 of 9
(5,714 Views)

Albo pętla while,w której następuje wyszukanie sekwencji i jej usunięcie; do warunku stopu podłączone wyjście z bloczka Match, które będzie true, jeśli nie znaleziono sekwencji.

0 Kudos
Message 4 of 9
(5,714 Views)

Cześć,

Dobrze, że akurat sprawdziłem co słychać na grupie, bo jest na to bardzo proste i szybkie rozwiązanie

Bloczek: Search and Replace String

Podajesz tam string źródłowy, wyszukiwany (czyli "AA"), docelowy (czyli pusty "") i zaznaczasz, żeby zamieniło wszystkie wystąpienia, a nie tylko pierwsze.

Powodzenia!

EDIT: ale wszystkie pomysły z pętlami jak najbardziej słuszne i sprytne!

Mateusz Owczarek

Certified LabVIEW Architect
Certified TestStand Architect
0 Kudos
Message 5 of 9
(5,714 Views)

Problem nadal istnieje, zobrazuję go screenem:

Poligon.jpg

Jeśli w warunku podam "AA "(ze spacją) to znika inne AA w łańcuchu...

Od biedy przepuszczę stringa przez kaskadę tych filtrów i będzie gut

0 Kudos
Message 6 of 9
(5,714 Views)

Podpowiedź: sprawdź Context Help (Ctrl-H) lub zwykły Help dot. tego bloczka

Mateusz Owczarek

Certified LabVIEW Architect
Certified TestStand Architect
0 Kudos
Message 7 of 9
(5,714 Views)

Dobra, poszło, dzieki Context Help miał tam ucięte linie doprowadzające przez co nie zwróciłem na nie uwagi.

0 Kudos
Message 8 of 9
(5,714 Views)