12-21-2013 12:58 PM
Witajcie, piszę tutaj, bo liczę, że ktoś z was znajdzie odpowiedź szybciej niż główne forum LabView. Otóż mam taki problem podczas pracy z łańcuchem znaków. Potrzebuję wyeliminować z teoretycznie nieskończonego łańcucha znaków sekwencję czterech niepożądanych. Chciałem użyć do tego bloczku Match Regular Expression, ale gdy fragment łańcucha wygląda tak:
AABBAABBCCAACCBBAA i chcę wyeliminować AA to zwracany jest łańcuch BBAABBCCAACCBBAA. Czy spotkał się ktoś z was z bloczkiem, który wyrzuca wszystkie wystąpienia zadanej sekwencji tak, żeby otrzymać BBBBCCCCBB????
12-21-2013 01:05 PM
Spróbuj najpierw wyszukać, ile razy w łańcuchu wejściowym znajduje się sekwencja AA, wynik wprowadź na wejście N pętli FOR z shift register'em, w której znajduje się bloczek eliminujący daną sekwencję. Tak to widzę, ale może jestem głupi - nie zdałem CLAD
12-21-2013 01:10 PM
Problem w tym, ze dane wczytywane są z zewnętrznego źródła i zależy mi na ich obróbce w czasie rzeczywistym...
P.S. ja tez nie zdalem pewnie dlatego nie umiem xD
12-21-2013 01:12 PM
Albo pętla while,w której następuje wyszukanie sekwencji i jej usunięcie; do warunku stopu podłączone wyjście z bloczka Match, które będzie true, jeśli nie znaleziono sekwencji.
12-21-2013 01:12 PM
Cześć,
Dobrze, że akurat sprawdziłem co słychać na grupie, bo jest na to bardzo proste i szybkie rozwiązanie
Bloczek: Search and Replace String
Podajesz tam string źródłowy, wyszukiwany (czyli "AA"), docelowy (czyli pusty "") i zaznaczasz, żeby zamieniło wszystkie wystąpienia, a nie tylko pierwsze.
Powodzenia!
EDIT: ale wszystkie pomysły z pętlami jak najbardziej słuszne i sprytne!
12-21-2013 01:21 PM
Problem nadal istnieje, zobrazuję go screenem:
Jeśli w warunku podam "AA "(ze spacją) to znika inne AA w łańcuchu...
Od biedy przepuszczę stringa przez kaskadę tych filtrów i będzie gut
12-21-2013 01:26 PM
Podpowiedź: sprawdź Context Help (Ctrl-H) lub zwykły Help dot. tego bloczka
12-21-2013 01:32 PM
Dobra, poszło, dzieki Context Help miał tam ucięte linie doprowadzające przez co nie zwróciłem na nie uwagi.
12-21-2013 02:54 PM