12-29-2011 02:49 PM
Sorun, Benim ve Candan Bey'in de belirttiğimiz üzere ses sinyalinin frekansının elinizdeki donanımla yeterli düzeyde örneklenemeyeceğidir. Ne veri miktarı ne de örnekleme frekansı yeterli olmayacaktır. Donanım yeterli olsaydı bile seri port haberleşmesi bu veriyi gerçek zamanlı olarak bilgisayara aktarmanıza yetmeyecektir. Ortalama 50-100k örnekleme frekansına ve 25-50k boyutlu paketlere ihtiyacınız var.
"arduino" nedir bilmiyorum ama standart bir veri toplama ekipmanı ile bu işi rahatlıkla yapabileceğiniz aşikar.
12-30-2011 02:12 AM
ozaman elimdeki usb6009 ile yapabilirim.usb 6009 ile bu işi yapabilmek için biraz yardım edebilecek bir program örneği verebilirmisiniz.
daha çok örnekleme zamanlarını kavrayabileceğim bir örnek olursa çok sevinirim.
* usb 6009 un çıkışına graph olarak baglayamadım fakar chart olarak baglanabiliyor nedeni nedir ?
12-30-2011 03:21 PM
USB-6009 (14-bit , 48kS/s) dahi ses verisi almak için tam uygun donanımdır diyemem ama elbetteki PIC ile toplamaya çalışmanıza bakarak yapablirsiniz diyebilirim. Elinizdeki mikrofon nedir bilmiyorum ama bu karta bağlayıp ses sinyalini bilgisayara aktarabilirsiniz. Mikrofon bağlantısının doğru şekilde yapabileceğinizi düşünüyorum. Labview içerisinden okumak için en temel fonksiyon Express/DAQ Assistant kullanıp mikrofonu bağladığınız kanalı seçiniz. Ayar ekranında örnekleme frekansını ve örnek miktarını giriniz (mesela 48k frekans 24k örnek olabilir). Bağlantı tipini "SE ya da Differential" uygun olanı seçiniz. (Bağlantı "Differential" olursa hız yarıya düşecektir) Sürekli veri topla derseniz ve tamam derseniz bir döngü içerisinde kod yazılacaktır. Siz "dur" düğmesine basana kadar veri toplayıp ekranda grafikte görüntüleyecektir.
01-03-2012 08:11 AM
Şuan ses sinyalini elimdeki maximum donanımla almayı başardım.Ses sinyali 48000 örnek ile alınıyor.fakat atlamış olduğum bir nokta var.
benim bu ses verisini kablosuz olarak iletmem gerekiyor.bir tane alıcı bir tane verici olacak şekilde ni kit var mı ? bilgisayar'a ihtiyaç duymayan bir verici olursa çok daha iyi olur.
01-03-2012 08:31 AM
Kablosuz için iki çözümünüz var. Birincisi kablosuz veri toplama sistemi kullanarak aktarmak. İkincisi ise kablosuz sensör kullanarak aktarmak. Tabi bu işin mali tarafını göz önüne almanız gerekir.
PIC ya da mikroişlemci ile kendiniz yazacaksanız DAQ ile elde ettiğiniz sonucu göz öünüde bulundurarak yeterli hızı ve belleği sağlayabilecek ve bilgisayara aktarmak için uygun haberleşmeyi kullanacak bir donanım seçmelisiniz. Bu işe en uygun yapılardan biri de FPGA tabanlı bir donanım kullanmak olur kanaatindeyim.
01-03-2012 09:01 AM
FPGA kullanmayı bilmiyorum. ben direk hazır bir kit olarak düşünmüştüm. ni ürünlerinden bunu yapabilecek kitler yok mu .
01-03-2012 12:36 PM
NI'ın kablosuz veri aktarımı çözümleri hakkında Candan Bey size yardımcı olacaktır.
01-04-2012 01:06 AM
Candan beyin mesajını bekliyorum.Yardımlarınız için çok teşekkürler zafer bey.
01-06-2012 10:45 AM
Merhaba;
Açıkçası WLS-9234 ürünümüz, Wi-Fi iletişim metodunu kullanarak ses verisini aktarma amaçlı kullanabileceğiniz en düşük maliyetli ürün olacaktır diye düşünüyorum. Bu durumda WLS-9234 mikrofonu sürekli olarak örnekleyecek ve de verici olarak çalışacaktır ve de Wi-Fi'yi sunan (Ad-Hoc) ya da Wi-Fi ağa bağlı olan herhangi bir bilgisayar da alıcı olacaktır. Ses aktarımı haricinde bir şeyleri de kontrol etmek isterseniz aynı mantığa sahaip analog çıkış ya da dijital çıkış ürünleri kullanılabilir (örneğin WLS-9263 gibi).
Arzu ederseniz bu üründen bir adet ofisimizde demo amaçlı bulunmaktadır, incelemenizi sağlayabilirim.
Kolaylıklar dilerim.
Candan
01-08-2012 10:11 AM - last edited on 01-10-2012 03:26 PM by Candan
İncelemek isterim.Ayrıntıları özelden mesaj olarak ,mail olarak yada telefonda bildirirseniz sevinirim.