NI Ürünleri İle İlgili Tartışmalar

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Frekans cikis sinyalini debiye cevirmek

Solved!
Go to solution

Merhabalar

Boru icindeki akiskan debisini olcmek icin kullandigim aparattan, icinden gecen akiskana bagli olarak lineer sekilde degisen frekanslarda sinyaller aliyorum. Elimdeki denkleme gore Akiskan debisi=A*frekans+B seklinde veriliyor. Burada A ve B birer sabit. Bu denklemi nasil VI olarak uygulayabilirim ? Frekans degerini nasil alabilirm ?

Tesekkurler,

0 Kudos
Message 1 of 9
(7,121 Views)
Solution
Accepted by topic author Ermankadir

Merhabalar Ermankadir,

Acaba mevcut olarak debilere karşılık gelen frekansları ölçmek için bir ölçüm cihazı, DAQ kartı kullanıyor musun ? 

"....icinden gecen akiskana bagli olarak lineer sekilde degisen frekanslarda sinyaller aliyorum."

aldığınız sinyallerin şekilleri ya da elektriksel özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz ? Buna göre frekans ölçümü yapabileceğiniz uygun bir ekipman önerisinde bulunabiliriz. Ayrıca genel bilgi olması açısından, akışkanın debisinin ölçmek için kullandığınız "aparat" ın ne olduğu konusunda biraz detaya girebilir misiniz ? Standart bir flow metre midir yoksa özel yapım bir sensör mü kullanmaktasınız ?

Akiskan debisi=A*frekans+B işlemini isterseniz LabVIEW'de elemental matematiksel işlemlerle ya da eğer NI veri toplama cihazı kullanıyorsanız doğrudan DAQmx Task yaratma esnasında yeni bir "Linear Scale" oluşturarak gerçekleştirebilirsiniz. DAQmx Task'ına yönelik görseli ilgilerinize sunarım:

DAQmx Create Task Görseli

Kolaylıklar dilerim.

Candan

(Bay) Candan CANER
National Instruments Türkiye
Message 2 of 9
(7,118 Views)

Candan'ın verdiği çözüm olası en hızlı çözüm diyebilirim. Eğer NI temelli bir donanım kullanıyorsanız başka birime ölçeklemek (custom scale) için lineer, polinom, tablo gibi yöntemlerle oluşturacağınız dönüşüm denklemi ile veriyi doğrudan istediğiniz birimde alabilirsiniz.

LV içerisinde yapmak istiyorsanız öncelikle aldığınız veride anlık frekansları hesaplamalısınız. Sonra lineer denkleminiz ile istediğiniz neticeyi elde edebilirsiniz.

Burada şuna dikkat etmenizi öneriririm. Sıvı debisi saniyede ortalama ne kadar değişiyor? Anlık frekans ölçümleri için saniyede ne kadar örnekleme yapmanız gerekeceğini bunu dikkate alarak yaparsanız daha dinamik ve kesin sonuçlar elde edebilirsiniz.

0 Kudos
Message 3 of 9
(7,110 Views)

Ilginiz icin tesekkur ederim Candan Hanim ve Zafer Bey

Biraz daha ayrintili bilgi vermek gerekirse ; akiskan hattinda Hoffer marka Mf serisi mini flowmeter bulunmakta. Bu sinyaller Hoffer marka mini flowmeter linearizer a gidip oradan DAQ kartina geliyor.

Candan hanimin onerisi dogrultusunda cozumu deniyecegim. Bir de sunu sormak istiyorum. Linearizer in cikis karakteristiklerinde Pulse output olarak 1) Open collector 2)High Voltage Pulse 3)AC square Wave yazmakta. Bunlar ne gibi farklar yaratir ?

Ben de forumda diger yazdiklarinizi okurken asagidaki gibi bir VI hazirladim. Fikrinizi alabilirmiyim ? Candan hanimin bahsettigi cozumle ayni mi ?

0 Kudos
Message 4 of 9
(7,098 Views)

Öncelikle Candan Hanım değil Bey olacak Smiley Very Happy Candan bayan olmadığını belirtecek bişeyler eklemen şart sanırım ben de arada karıştırmaya başladım Smiley Happy

Eklediğiniz resimdeki çözüm doğru olmuş. Karttan veriyi okuyup frekansını öğreniyorsunuz sonra Candan'ın dediği gibi lineer denkleme giriş olarak veriyorsunuz ve istediğiniz değeri elde ediyorsunuz. Daha önce belirttiğim gibi örnekleme aralığınızı akış ölçüm cihazınızın frekans değişim hızına göre ayarlarsanız anlık değişimleri de kaçırmamış olursunuz.

Message 5 of 9
(7,092 Views)

Cok tesekkur ederim yardiminiz icin. Ayrica Candan beyden de ozur dilerim. Bilmeden oldu. Emeginize saglik.

0 Kudos
Message 6 of 9
(7,087 Views)

Erman Bey hiç sorun değil.

Zafer Bey. illaki karışıklık oluyor ismimde, ilk zamanlarda yazışmalarda ben de düzeltmeye dikkat ediyordum ancak ben gün sonunda forum'u açıp mesajları yeni okurken, siz çoktan cevaplarla birlikte düzeltmeyi de göndermiş oluyorsunuz. Hızınız için gerçekten tebrikler  Thumbs Up.png

Ama erkeklere bu ismin verilmesi sanki biraz daha ağırlıktaymış gibi geliyor bana. Nolduysa hep şarkıcı adaşımdan kaynalanıyor. Aksi gibi kendisini de çok severim 🙂

Candan

(Bay) Candan CANER
0 Kudos
Message 7 of 9
(7,083 Views)

Erman Bey bu arada flow metre linearizer'ın bilgi kataloğunu (zanedersem http://www.hofferflow.com/datasheets/acc22b.pdf adresindeki döküman) hızlıca gözden geçirdim. Gözüm çarpan bir nokta, bahsetmiş olduğunuz 3 pulse çıkış opsiyonundan sadece birinin seçilebiliyor olduğunuz düşüncesindeyim.. Keza 3 yöntemde aynı amaca hizmet etmekte olup, elektriksel sinyal seviyeleri arasında farklılık yaratacağını düşünüyorum. Acaba sizin kullanmış olduğunuz ürün modeli tam olarak nedir ? Bu bilgiyi ürün üzerinde bir yerde "Ordering Information" olarak yazılı bulabileceğinize inanıyorum.

Daha önce farklı bir uygulamada, Eksoz gaz debimetresi gibi bir ürün kullanmıştık ve bu ürünün de çıkışı m3 başına 1 dijital pulse şeklindeydi (tahminimce sizin uygulamanıza göre oldukça yüksek bir oran). Yine de benzer bir pulse çıkış durumunun sizde de mevcut olduğunu düşünüyorum. Aslında linearizer'ın opsiyonel olarak bir de Analog Output seçeneği varmış ve bu seçenek DAQ kartlarıyla daha uyumlu gibi gözüküyor. 

Kolaylıklar dilerim.

Candan

(Bay) Candan CANER
0 Kudos
Message 8 of 9
(7,081 Views)

Candan Bey Merhaba

Bizim flowmeter Hoffler ACC22B 1-2-X-D-PS-2H modeli imis. Yani Pulse input type Magnetic Pickup, Pulse output olarakta TTL/CMOS seklinde. Ve ayrica Analog output yok demek. (Gercekten bazi seylerin bende yeni farkina variyorum :manvery-happy: ) Sizce bir onceki oneriniz olan DAQmx Task da bir degisime gerek varmi ? Yada benim bir onceki mesajimda olan kucuk VI im da herhangi bir hatali dizayn var mi ?

Cok sorular geldi aklima fakat sordukca hevesimde artti. Ayirdiginiz zaman icin coktesekkur ediyorum.

Saygilarimla

0 Kudos
Message 9 of 9
(7,077 Views)