NI Ürünleri İle İlgili Tartışmalar

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Keithley 6487 LabWindows

Herkese merhaba,

başlıktan da anlaşılacağı gibi Keithley 6487 pikoampermetre cihazını LabWindows programı aracılığıyla GPIB üzerinden kontrol için proje örneği arıyorum. Elinde LabWindows proje dosyası olanlar paylaşabilirse çok sevinirim.

Teşekkürler,

Teoman Özdal

MKU, Hatay, Türkiye

0 Kudos
Message 1 of 8
(7,798 Views)

Merhaba,

Bu cihazı hiç kullanmadık ancak aşağıdaki linke bakılırsa driver kurulumu ile örnek CVI programları da geliyor.

Varsa önce onlara bakabilirsiniz.

http://www.keithley.com/data?asset=13724

Temelde daha önceki RS232 uygulamanızdan çok farklı değil aslında.

Burda da GPIB kütüphanesinden faydalanacaksınız ve bu cihaza ait komut setini kullanacaksınız.

Yine öncelikle kullanıcı kitabındaki ilgili bölümü de okumak gerekir.

Hızlı bir başlangıç için, NI-MAX programını kullanabilirsiniz.

Burada GPIB Devices gibi bir başlık altında GPIB üzerinden erişilebilen cihazları görebilirsiniz.

Cihazı seçip Communicate with Instrument tıklarsanız yazma/okuma yapabileceğiniz küçük bir uygulama açılacaktır.

Aynı zamada menüden Tools > NI-Spy'ı da açarsanız, yaptığınız yazma/okumalara ait bus trafiğini de inceleyebilirsiniz.

Kolay gelsin,

S. Eren BALCI
IMESTEK
0 Kudos
Message 2 of 8
(7,793 Views)

Merhaba Eren bey,

dediklerinizi yapmama rağmen cihaza ulaşamadım. Eğer vaktiniz olursa bana yapacaklarımı en başından aşama aşama sıralayabilirseniz çok memnun olurum. Teşekkür ederim.

0 Kudos
Message 3 of 8
(7,784 Views)

Öncelikle, mesajlarınızda yaptığınız işlemleri anlatıp karşılaştığınız sorunu (varsa alınan hata mesajları, vs) açıkça belirtirseniz benim ve diğer kullanıcılar için size yardım etmek daha kolay olacaktır.

Şu an hangi aşamada sorun yaşadığınızı bilmiyorum.

Önce cihazın ulaşılabilir olduğunu anlayalım:

NI-MAX (Measurement & Automation Explorer) programını kullanarak, sol taraftaki ağaç yapıda Devices and Interface > GPIB Devices gibi bir başlık altında GPIB üzerinden erişilebilen cihazları görebilmeniz gerekiyor.

Listeyi tazelemek için menüden "Scan for Instruments" seçerseniz GPIB üzerindeki cihazları tekrar arayacaktır.

Bulunan cihazlar NI-MAX penceresinin alt kısmında listelenecektir.

Listede cihazınızı bulup üzerine sağ tıklayıp "Communicate with Instrument" seçince küçük bir haberleşme penceresi göreceksiniz.

Buraya "*IDN?" komutunu (tırnakları kullanmadan) yazıp Query düğmesine tıklayınca cihazın tanıtıcı bilgilerini görebilmeniz gerekiyor.

Bu aşamada başarısız oluyorsanız ya cihazın kendi menüsünden bir ayar yapmanız gerekiyor ya da bağlantılarınızda/kablolarınızda bir sorun var demektir. Cihazın kullanıcı kitabından ilgili bölümleri incelemenizi öneririm.

Bu aşamayı geçtiyseniz, takıldığınız yeri açıkça belirtiniz lütfen.

S. Eren BALCI
IMESTEK
Message 4 of 8
(7,778 Views)

Teoman Bey,

GPIB ve Keithley 6487 ile olan çalışmalarınızda ilerleme sağlayabildiniz mi?

S. Eren BALCI
IMESTEK
0 Kudos
Message 5 of 8
(7,756 Views)

Eren Bey'in teknik destek konusunda önemli bir noktaya parmak bastığına inanıyorum (bizlerde buna benzer müşteri yardım talepleri ile sıkça karşılaşabiliyoruz).

Karşılaştığımız sorunları aktarırken mümkün olduğunca özet ve ancak yeterli derecede detaylı mesajar yazmaya özen gösterebilirsek, foruma katkıda bulunan kişilerin yardımlarını daha hızlı ve kolay şekilde alabileceğimize inanıyorum.

Herkese iyi çalışmalar dilerim.

Candan

(Bay) Candan CANER
National Instruments Türkiye
0 Kudos
Message 6 of 8
(7,748 Views)

Eren Bey,

evet cihaz ile iletişim kurabildim, harikasınız, çok teşekkür ederim. Ancak 2400 ile farklı bir prosedür kullanılıyor ya da GPIB bağlantısı ile RS232 çok farklı galiba çünkü oradaki kodlar ile bağlantı kurulamıyor. Neler olduğunu çözebilmek için yarın tekrar deneyeceğim, umarım daha ayrıntılı (hata mesajları vb) bir açıklama yazarım bir sonraki mesajda.

İyi çalışmalar.

0 Kudos
Message 7 of 8
(7,745 Views)

@rakinroll wrote:

... 2400 ile farklı bir prosedür kullanılıyor ya da GPIB bağlantısı ile RS232 çok farklı galiba çünkü oradaki kodlar ile bağlantı kurulamıyor ...

Mesajınızda "kodlar" derken, komut setinden mi bahsediyorsunuz?

Farklı işlevlere sahip cihazların komut setleri de doğal olarak farklı oluyor. Ancak bazı komutlar (GPIB için) pek çok cihaz tarafından standart olarak destekleniyor.

Bunlar *IDN? gibi ilk karakterleri '*' ile başlıyor. Bunlar haricindeki komutlar cihazlara özeldir.

Herhangi bir cihazın hem RS232 hem GPIB arayüzü varsa, aynı komut seti her iki arayüz için de kullanılabilir. Burda sadece haberleşmenin gerçekleştiği donanım farklı. Başka bir farklılık yok.

RS232 ve GPIB arayüzleri için LabWindows ortamındaki farklı kütüphaneler mevcuttur. Bu kütüphaneler, ilgili donanım arayüzünün özelliklerine göre özelleşmiş fonksiyonlar içermektedir.

Bu fonksiyonları doğru ve etkili kullanmak için GPIB ve RS232 arayüzlerinin işleyişleri hakkında bir miktar bilgi sahibi olmak da faydalı olmaktadır.

S. Eren BALCI
IMESTEK
0 Kudos
Message 8 of 8
(7,742 Views)