NI Ürünleri İle İlgili Tartışmalar

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Veri Analizi ve Grafiklendirme Hakkında

Selamlar. LV de daha iyi veri analizi için neler tavsiye edersiniz. Örneğin For döngüsü ile ölçüm işleminin birden çok yapılması ve alınan ölçüm sonuçlarının ortalamasının ve standart sapmasının veri dosyasına aktarılması işlemleri ve devamında bu değerlerin grafiklendirilmesi gibi bir süreçte tavsiye edebileceğiniz yöntemler nelerdir ve for loopta döngü sayısı veri analizinde nasıl işleme sokulmalıdır?

 

Ayrıca grafik ile ilgili bir sorum olacak. Bir sistemin farklı sıcaklıkları referans alınarak yapılan ölçümler grafiklendirilirken eski dataların grafik üzerinde kaybolmadan yeni dataların farklı plotlarla aynı grafik üzerinde gösterilmesini nasıl sağlayabilirim? (Örneğin 10 K da mavi, 20 K da sarı 30 K da kırmızı ama hepsi görünecek şekilde.) 

 

Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

0 Kudos
Message 1 of 8
(6,845 Views)

İki sorunuz da çok genel olmuş. Tam doğru cevabı verebilmek için detaylandırmanız gerekli.

 

Öncelikle daha iyi veri analizi ne demektir bunu açmak gerek. Çünkü gerekli olan analiz ne LV ne de başka bir dille ilgili değildir. Bu analiz sonuç olarak matematiksel bir model olup temelde kağıt üzerinde yazılıdır. Sorunuz bu modelin LV'de koda nasıl döküleceği ise bu soruya da özel olarak analizin ne olduğunu açarak cevap vermek gerekir zira koda aktarma genel standartları olsa da analize bağlı olarak şekilllenecektir.

 

Grafikle ilgili anladığım ise birden çok kanalın grafik üzerinde ve eski değerlerini de içerecek şekilde nasıl gösterileceği. Bunun için "Chart" kullanabilirsiniz. Belli aralıklarla tek tek değerler alıyorsanız "Chart" bunları "stack" mantığı ile belirli boyuta kadar tutacaktır. "Stack Size" ı ayarlayarak ne kadar veri içereceğini önceden belirtebilirsiniz. Ayrıca farklı kanalları birlerştirip "Chart"ta gösteremek için "Cluster.Bundle" kullanınız. Sınır değerleri ve okuduğunuz anlık değeri "Bundle" ile birleştirip "Chart"a aktarırsanız sınırların sürekli görüntülendiğini göreceksiniz. Burada dikkat edilecek nokta veri tek tek değerlerden oluşmalı ve örnekleme gözle farkedilir hızları aşmamalıdır. 

0 Kudos
Message 2 of 8
(6,843 Views)

Chart ile ilgili resmi ekliyorum...chart.png

0 Kudos
Message 3 of 8
(6,840 Views)

Zafer Bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Grafik sorunumu chart ile çözebileceğim. Veri analizinden kastettiğim incelediğim birçok vi dosyasında benzer fonksiyonlar altında farklı yöntemler kullanılmış. Birkısmında for döngüsünde tekrarlama sayısı işleme (ortalama yada standart sapma) hiç tabi tutulmamış, bir kısmında sadece standart sapma için kullanılmış bir kısmında ise sadece ortalama için kullanılmış. Bazılarında linearfit vb. subvi ler de eklenmiş bu ölçümlerin analizine. Ekte bu örneklerden birini ekliyorum. Bu işin doğrusu nasıl yapılır yani ben 1 ölçümü N kez alınca anlık gürültülerden kaynaklanan sapmaların etkisini nasıl minumuma indirgerim. Yani sorunun açık hali bu. Ekteki dosyayada bakarsanız daha iyi şekillenmiş olur sorum.

 

 

0 Kudos
Message 4 of 8
(6,821 Views)

Örneği kontrol ettim ancak bu örnek GPIB üzerinden özel bir cihazdan okunan verilere uygulanmış farklı işlemleri gösteriyor. Bu koda bakarak bunun neden yapıldığına herhangi bir açıklama getirilemez. Önceki iletimde yazdığım gibi bunun nedeni o analize ait modelin öyle olması gerektiğidir ve bunun yazılımla ilgisi yoktur.

 

"Bu işin doğrusu nasıl yapılır yani ben 1 ölçümü N kez alınca anlık gürültülerden kaynaklanan sapmaların etkisini nasıl minumuma indirgerim." 

 

Yukarıdaki cümlenize örnek olarak sıcaklık verisi okuyorsunuz ve okuduğunuz verilerde anlık iniş çıkışlar var diyelim. Sistemden olması gerekenden daha fazla örnek alıp "Mode", "Mean" .. gibi işlem yaparak bu gürültüleri yok edebilirsiniz.

 

 Daha önceden belirttiğim gibi bu o sisteme ait analiz modelidir ve o sisteme özeldir. Olması gerekenin ne olduğunu işin tam olarak ne olduğu belirler.

Message 5 of 8
(6,812 Views)
Yazilim gelistirmede tek bir dogru olmadigi gibi LabVIEW'de ayni isi yapmak icin cogu zaman tek bir fonksyion yoktur. Temel islemler icin cogu zaman birden fazla cozum bulunmaktadir (ornegin Aritmetik elemental fonksiyonlar - Calculator Express VI - Mathscript Node - Function Node vb. Ile her turlu aritmetik islem kusursuz sekilde gerceklestirilebilir).

Secilecek olan yontemin sizin isinizi gormesi oncelikli hedeftir. Bunun ardindan calisan kodun performansini arttirmak icin (eger gerekiyorsa) farkli yontemleri deneme yanilma yontemiyle degerlendirmek dogru olacaktir. Maalesef hangi fonksiyonun hangi durumda daha yuksek performansli olacagina yonelik bir genel kural listesi bulunmamaktadir, ancak zaman icersinde tecrubeyle beraber bazi karar mekanizmasi olusacaktir.

Kolayliklar dilerim.

Candan
(Bay) Candan CANER
National Instruments Türkiye
0 Kudos
Message 6 of 8
(6,804 Views)

Sanırım sorumu şöyle yöneltmem daha doğru olacak bana herhangi bir GPIB cihazdan for döngüsü içerisinde N kez okunan datanın ortalamasını ve standart sapmasını nasıl alacağımı gösterirmisiniz. 

0 Kudos
Message 7 of 8
(6,800 Views)

Merhaba, ekte basit bir örnek var, umarım işinizi görür. yeni mezunum, GBIP hiç kullanmadığım için onunla ilgili birşey koyamadım programa.

Saygılarımla

Message 8 of 8
(6,774 Views)