08-14-2010 08:29 PM
Herkese merhaba,
Keithley2400 cihazına, ölçülen I-V datalarını almak için RS232 üzerinden bağlanıyorum ancak LabWindows programını kullanmada oldukça tecrübesizim. Programı inceledim ve manueli yardımıyla epey birşeyler öğrendim ancak hala nasıl cihazla iletişim kurup veri alacağımı bulamadım. Açıkcası bu konularda yeniyim ve hiç tecrübem yok. Bu konuda açılmış topic var ise şimdiden özür dileyerek yardımlarınızı bekliyorum.
Teoman Özdal
MKÜ, Güneş Pili Araştırma Lab.
Hatay, Türkiye
Solved! Go to Solution.
08-15-2010 03:24 PM
Selamlar,
RS232 komutlarını biliyorsanız LabView ile bir uygulama oluşturmanız için yardımcı olabilirim.
Kolay gelsin.
08-15-2010 04:47 PM
Zafer Bey,
Cevabınız için teşekkür ederim. Elimde sadece LabWindows programı var. Bu arada RS232 komutları nedir? Bilmem gereken bir ayrıntı ise öğrenmeye çalışmak isterim.
08-16-2010 01:59 AM
Teoman Bey merhaba,
LabWindows ve RS-232 ile bir hayli tecrübemiz var. Uygulamanızı geliştirmede yardımcı olmak isterim.
Öncelikle donanımsal olarak bilgisayarınızdaki (COM numarasını bildiğiniz) bir seri porta ihtiyacınız var.
Eğer bilgisayar dizüstü tipiyse, genelde üzerinde COM port olmuyor.
Bu durumda bir USB/RS-232 çevirici (iç piyasadan ucuza temin edilebilir) ile bilgisayara sanal bir COM port ekleyebilirsiniz.
Masaüstü PC'lerde ise genelde en az 1 tane COM port oluyor.
Ekteki resimde Device Manager kullanarak COM portları nasıl göreceğinizi bulabilirsiniz.
Daha sonra, uygun kablo ile bu COM port'tan cihaza bağlantı kurmanız gerekmektedir.
Uygun kablo için bağlantılar büyük ihtimalle cihazın kullanıcı kitabında yer almaktadır.
Bu hazırlıkları yaptıktan sonra, ya cihazın "komut setine" ya da özel hazırlanmış "driver" paketine ihtiyacınız olacak.
Şimdilik driver olmadığını düşünelim.
Yapmanız gereken RS-232 kütüphanesindeki fonksiyonlar ile bu komut setindeki komutları string şeklinde cihaza göndermek.
Önce port'u açmanız gerekiyor. Bunun için OpenComConfig kullanabilirsiniz. Bu fonksiyona girilecek Baud Rate, Parity, Data Bits gibi parametreleri de yine cihazın kullanım kitabından alabilirsiniz.
Daha sonra ComRd ile porttan okuma, ComWrt ile de porta yazma yapabilirsiniz.
Tüm haberleşme bittikten sonra programdan çıkarken de CloseCom çağırarak portu kapatıyoruz.
Size tavsiyem önce RS-232 kütüphanesinin yardım dokümanlarına bakmanız ve LabWindows ile gelen örnek yazılımları incelemeniz.
Gerekirse mail/telefon ile de yardımcı olabilirim.
Kolay gelsin,
08-16-2010 02:22 AM
Selamlar,
Eren Bey Labwindows CVI ile yeterli tecrübeye sahip olduğuna göre yardımcı olacaktır. Dediği gibi cihazla haberleşmek için sadece cihazın komut kümesine ihtiyaç var gerisi porta metin (string) biçiminde komut yazıp okumaktan ibaret.
Kolay gelsin.
08-16-2010 03:00 AM
Teoman Bey,
Keithley'in sayfasından LabWindows ile yazılmış bir örnek program buldum.
http://www.keithley.com/base_download?dassetid=10974 adresinden indirilebiliyor.
Bu program VISA kütüphanesini kullanmış.
COM1 üzerinden haberleşme yapabilmek için önce program ekranında "VISA Resource Name" olarak ASRL1::INSTR yazmanız gerekmektedir.
08-16-2010 02:08 PM
Eren Bey,
Öncelikle ilginize teşekkür ediyorum. Ancak defalarca denememe rağmen program üzerindeki yetersiz bilgimden dolayı cihazla bağlantı kuramadım. Ayrıca ikinci önerinizi de denedim ancak eksik dosya hatası aldım. Anlaşılan bu problemi çözebilecek yeterlilikte değilim. Bana rakinroll@hotmail.com adresinden ulaşıp gerekirse dosya paylaşımında da bulunabilirseniz sevinirim çünkü bu işi tek başıma becemeyeceğim. Sormam gereken ya da anlamadığım o kadar çok parametre var ki. Şimdiden teşekkürler ederek yardımlarınızı bekliyorum.
08-17-2010 05:18 AM - edited 08-17-2010 05:20 AM
Merhaba,
http://www.keithley.com/support/data?asset=887 adresinden indirilebilen kullanıcı kitabında bazı kritik noktalar var (sayfa 14-13'ten başlıyor).
Bunladan ilki cihazın ön paneli kullanılarak yapılacak ayarlar ile ilgili:
Cihaz ön panelinden erişilen menüyü kullanarak aktif arayüz olarak RS232 seçmeniz gerekiyormuş.
Fabrika çıkış default değeri GPIB. Bu yüzden bu değişikliği yapmadıysanız kesinlikle bağlantı kuramazsınız.
(menüde yolunuzu bulmak için sayfa 1-19'daki tabloya bakabilirsiniz)
Ardından baud rate gibi RS232 ayarlarını da yine bu menüden yapmanız gerekiyor.
Bu ayarların aynısını CVI'da OpenComConfig fonksiyonunu çağrırken de kullanacaksınız.
Diğer önemli noktalar:
- Terminator (komut string'lerin sonuna bir sonlandırma karakteri eklemeniz gerekiyor, yazılımda kullanılan karakter ile menüden seçilen değerin uyması gerekiyor)
- Flow control (kolaylık olması açısından yine menüden NONE seçebilirsiniz)
- Connection (bağlantı kablonuzun "düz" tip olması gerekiyor, yani kablonun iki ucundaki 2, 3 ve 5 numaralı pinler birbirine bağlı olacak)
Bunları doğru yaptıysanız iş yazılıma kalıyor.
Dilerseniz kodunuzu gönderebilirseniz, inceleyip bariz bir hata var mı diye bakabilirim.
Eklenti boyutunun küçük olması açısından sadece proje dosyalarını göndermeniz yeterli olacaktır. exe'yi ben tekrar derlerim.
Kolay gelsin,
08-17-2010 11:13 AM
Eren Bey, yardımlarınız için çok teşekkür ederim, problemi çözebildim sonunda. Geriye uygun arayüzler ile cihazı kontrol etmek kaldı.
08-18-2010 12:41 AM
Merhaba,
Son mesajınızdaki karamsar tablodan sonra çözüme bu kadar hızlı ulaşabilmenize sevindim
Mesajı da "solution" olarak işaretlerseniz forum açısından da faydalı olur.
İyi günler dilerim,