08-05-2011 01:53 AM
Merhaba.Yeni bir projeye başlamak üzereyim fakat labview kullanmalımıyım yoksa daha basit çözümlere mi gitmeliyim karar veremedim (labview de basit ama benim için ögrenme aşaması ) . Yapmak istediğim proje ses ile birşeyler kontrol etmek.herhangi bir cihaz kontrol etmek istiyorum.Bunun için GVZ komut anlar diye bir program buldum.Bu program microfondan girilen sesi anlıyor ve ona baglı komutu işleme alıyor.Örneğin ses aç diyorsunuz ve program bunu duydugunda o ses baglı işlemi gerçekleştiriyor sesi açıyor.Ve ben bunu cihazlara uygulamak istiyorum.Örnegin fan çalış klima kapan vs komutlarını verdiğinde labview ile programın el sıkışmasını istiyorum.Program sesi anlayacak ve labview ile haberleşecek bu tür bir proje için önerilerinizi bekliyorum.
seyf
08-05-2011 04:44 AM
Bence sorunuzun Labview ile doğrudan ilgisi yok. Yazılım sonuç olarak araçtan başka birşey değil. Sorunun temeli ses tanımlama yapabilmek. Ses tanımlama kapsamlı manada henüz yapılabilmiş birşey olmadığı için bunun yerine yeni verdiğiniz komutun daha önce kaydettiğiniz bazı ses kalıpları ile ne kadar benzer olduğunu kıyaslamak. Böyle bir düşünceniz varsa Labviewı bir kenara bırakıp internetten bu tür uygulamalarda hangi mantığın ve matematiksel yöntemlerin kullanıldığını bulunuz. Kod kısmına geçtiğinizde takıldığınız yer varsa sorarsanız cevaplamaya çalışırız.
08-05-2011 05:33 AM
GVZ adlı program ses ayıklama işlemini çok güzel bir şekilde yapıyor.Ben bu iki programı birbirine tanıtmak istiyorum.Yani Ses tanımlama yapan program (GVZ komut anlar) ses ile ilişkilendirilmiş komutu çalıştırırken labview o çalıştırdığı komutu anlayabilsin.Labview programının ses tanımla kısmında bir işi yok.
08-05-2011 07:03 AM
Bahsettiğiniz "iki programı birbirine tanıtmak" işlemi sıradan bir işlem değildir.
Bunun için ya GVZ programının kaynak kodlarına erişiminiz olması gerekir ya da GVZ programının kendi arayüzünden kullanıcı isteğine uygun şekilde ayarlanabilmesi gerekir. İkisinin de mümkün olduğunu sanmıyorum.
Siz ses komutlarını aldıktan sonra GVZ'nin yaptığı gibi bilgisayardaki bir programı açıp kapatmak değil, harici donanımları kontrol etmek istiyorsunuz.
Bu kabiliyet GVZ programının içine kodlanmamış ise belirttiğiniz şekilde bu işlemi tamamlayamazsınız.
Bu yüzden en iyisi bir "speech recognition API" bulmak ve bu API çevresinde kendi uygulamanızı ister LabView ister başka bir kod geliştirme ortamında hazırlamak olacaktır.
08-05-2011 08:40 AM
Aslına bakarsanız "speech/voice recognition" konusu tam çözülebilmiş bir konu değil. Mevcut çalışmalar sadece belli kalıp kelimeleri ve komutları içeriyor ve ses tonlaması oldukça önemli. GVZ programını kullanmadım ancak hazır kelime seti içinden mi tanıyor yoksa telefonlarda kullanılan biçimi ile siz komutu önceden okuyup kayıt mı ediyorsunuz?
08-05-2011
09:36 AM
- last edited on
12-02-2024
06:26 PM
by
Content Cleaner
Zafer Bey ver Eren Bey'lere katılıyorum. Konunun akademik ve uygulama açısından farklı derinlikleri olduğu aşikar.
Ancak her uygulama da olduğu gibi tekerleği yeniden icat etmeden önce dünyada yapılan örneklere bakmanın faydalı olacağını düşünüyorum 🙂
Web sitemizde "voice recognition" anahtar kelimesi ile hızlı bir arama sonucunda, ilgi çekici 3-4 tane linke rastladım. Kolaylık olması açısından bunları burada listelemek isterim:
Voice Recognition using Advanced Signal Processing Toolkit and LabVIEW
Bunların haricinde, lisans bitirme projesi olarak bir grubun "HM2007 Speech Recognition" çipiyle de gömülü bir komut tanıma uygulaması yaptıklarını hatırlıyorum. Bu da bir çözüm olarak düşünülebilir bence.
Kolaylıklar dilerim.
Candan