NI Ürünleri İle İlgili Tartışmalar

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

RPM hız sensörü okuma (tone measurament)

Merhabalar,

Benim mıknatıslı bir RPM sensörüm var. her bir turda bir kare dalga gönderiyor. counter girişinden okutuyordum ama aradaki mesafeden dolayı tam kare dalga alamıyordum bazen doğru değerleri okumada sorun oluyordu. şu an analog input a bağlıyorum gelen sinyali "tone measurament" dan geçirip frekans olarak okutabiliyorum ve sorun yaşamıyorum.

Anlamadığım olay bu "tone measurament"in nasıl çalıştığı. Biz analog input olarak frekans okuyabiliyorsak, counter girişi olan modüller edinmeye ne gerek var?  

0 Kudos
Message 1 of 6
(6,472 Views)

Analog giriş olarak aldığınızda yazılım içerisinde FFT alıp frekansını inceliyor ve buna göre RPM hesaplıyorsunuz yani işletim sistemini ve işlemciyi kullanıyorsunuz. Sayıcı (counter) kart kullandığınızda ise kart bu işlemi tetikleri sayıp kendisi yapıyor ve gerçek zamanlı olarak bunu hesaplıyor. Eğer çok kritik işlemler yapmıyorsanız (laboratuvar çalışması gibi) analog girişten veriyi okuyup frekansı bulmanız sorun çıkarmayabilir ama endüstriyel bir işte bunu yapmak doğru olmayacaktır. Bunu şuna benzetebiliriz, ekmek ile karnımız doyuyorsa neden yemek de yiyoruz?

Message 2 of 6
(6,470 Views)

Zafer Bey'in dediği gibi counter sinyaldeki "edge"leri saymaya çalışır.

Sinyalin bu edge'ler haricindeki kısmı ile ilgilenmez.

Sizin hattınız uzunsa edge'ler bir miktar bozulacağı için counter da yanlış sayabilir.

Gerçi bunu counter'ın trigger ayarları ile oynayarak düzeltmeniz de mümkün olabilir.

Analog girişten sayma işlemini yaptığınızda ise sanki bir osiloskop gibi sinyaliniz örneklenir ve bu örnekler üzerinde sinyal işleme algoritmaları ile frekans sayımı/hesabı yapılır.

Burda sorun sizin örnekleme hızınızın sınırlı olmasıdır. Bu yöntemle, örnekleme hızınızın ya da bant genişliğinin (ki bunlar ucuz ürünlerde üreticilerin -haklı olarak- kolay vazgeçtiği özelliklerdir) yetersiz kaldığı durumlarda yine hatalı ölçümler almaya başlarsınız.

Ancak counter, tek tek sinyal örnekleme değil sinylin belirli bir eşiği geçme anlarını saydığı için daha ucuz bir donanım/yazılım ile bu işi yapabilmektedir.

S. Eren BALCI
IMESTEK
Message 3 of 6
(6,454 Views)

Eren Bey'in de belirtmiş olduğu üzere, Veri Toplama kartlarının (DAQ) analog girişleriyle yapılacak counter uygulaması, DAQ kartın analog örnekleme frekansı ile sınırlı olacaktır. Tipik analog örnekleme hızları kHz'ler ya da düşük MHz.'ler seviyelerinde kalmaktadır (yüksek hızlı sayısallaştırıcı kartlar da mevcuttur ancak maliyetleri DAQ kartlara göre görece yüksektir).

Öte yandan DAQ kartların counter devreleri, genelde MHz'. lik mertebelere kadar olan kare dalga sinyallerini ölçebilecek hızlardadır. Örneğin E ve M Serisi kartlarımızdaki timebase'ler 80 MHz.'e kadar, yeni X serisi kartlarımızdaki timebase'ler de 100 MHz.'lere kadar olan kare dalganın frekansını ölçebilmektedirler. Bu frekansların analog giriş kanalları ile ölçülebilmesi için GS/sn .mertebesinde örnekleme frekanslarına ihtiyaç duyulabilmektedir.

Candan

(Bay) Candan CANER
National Instruments Türkiye
Message 4 of 6
(6,451 Views)

Candan Bey'in eklediği hız konusu da sayıcı kartlar ile analog veri toplama kartları arasındaki en önemli farklardan birisi.

0 Kudos
Message 5 of 6
(6,448 Views)

Tüm cevaplar için teşekkürler,

Forumda da labviewde de yeniyim bu verdiğiniz bilgiler çok iyi oluyor

0 Kudos
Message 6 of 6
(6,446 Views)