02-04-2012 12:44 PM
Merhabalar,
Burada danışıp yardım alınabilecek bir türkçe forum olması çok güzel. Benim sorum şu an Labview'da uğraştığım öğrenci not hesaplama programıyla ilgili. Amacım bir kereliğine her öğrencinin ismini girip daha sonra aldıkları sınav notlarını yazıp son ortalamalarını hesaplatmak(gerektiğinde sınav notlarını değiştirebilmem de lazım). Karşılaştığım sorun ise programı her açıp kapattığımda notların sıfırlanıyor olması, sadece öğrenci isimleri duruyor(ekte görebilirsiniz). Bu konuda yardımcı olabilecek biri varsa çok sevinirim. Mutlu günler dilerim.
Saygılarımla,
Aslı Metozde
02-04-2012 01:41 PM
Bildiğim kadarıyla bu bilgileri programa kaydemezsiniz sadece program ile bir dosyaya kaydedip daha sonra o dosyayı çağırabilirsiniz. Bunun için hem kaydederken bir .vi hemde çağırırken bir .vi hazırlamanız gerekiyor. Ekte size 2 adet dosya veriyorum. Amacınıza uygun şekilde düzenlersiniz.
Ekte ki dosyalar Grafik Programlama Dili Labview ( Prof. Dr. Faruk Ünsaçar ve Öğr. Gör. Engin Eşme) kitabından alınmıştır.
Ama dediğim gibi başka bir dosyaya ihtiyacınız olmadan yapabilirmisiniz bu konuda emin değilim bununla ilgili bilgiyi uzman arkadaşlar verecektir.
02-05-2012 04:49 AM - edited 02-05-2012 04:50 AM
Cevabınız için çok teşekkür ederim. İnternette daha az komplike olan ve yine sizin bahsettiğiniz gibi çalışan bu VI'ı buldum. Dataları tutmak için sequence yapısını kullanıyor, hepsini kaydedip aynı şekilde çağırabiliyoruz. Ancak burda da sequence'ta not hesaplamak için kullanmak istediğim bir sayıyı(mesela 2. satır, 3. sütunda bulunan bir sayı) arka planda nasıl not hesaplama denklemine sokmak için nasıl çağırmam gerektiğini bulamadım. Data kaydedip çağırma operasyonları daha da basit olarak .txt dosyaları ile de yapılabiliyormuş sanırım. Bu konuda bilgisi olan biri varsa bizi aydınlatabilirse çok sevinirim.
Saygılarımla
02-05-2012 03:20 PM
İlk mesajınızdaki mantığa yönelik olarak, Kullanıcı Arayüzü'ndeki verilerin, program kapanmasından önce kayıt edilmesi için, Edit menüsü altındaki "Make Current Values Default" seçeneğinin seçilmesi ile, tüm veriler, VI dosyası altında kayıtlı tutulacaklardır. Bu işlemin VI'ın kapanması esnasında her zaman sizin yerinize otomatik yapılabilmesi için http://sine.ni.com/devzone/cda/epd/p/id/1173 adresinde bulunan "Programmatically Making Current Values Default with VI Server" dökümanını incelmenizi öneririm.
Öte yandan, açılan List Box'da her bir öğrenciye yönelik olarak yapılacak işlem sonucunun da bir dizi (array) içersinde tutulması gerekeceği düşüncesindeyim. Bu da ikinci mesajınızda bahsetmiş olduğunuz 2. satır, 3. sütun tarzı dizi elemanlarına erişmenizi gerektirecektir.
LabVIEW'de diziler üzerinde çalışmak için bilgi edinmek için CNX'te bulunan LabVIEW eğitim modüllerindeki "Array" konusunu incelmenizi tavsiye ederim: http://cnx.org/content/m12220/latest/?collection=col10241/latest
Kolaylıklar dilerim.
Candan
02-06-2012 02:47 AM
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Bence de bahsettiğiniz gibi Array kullanmak daha uygun olacak. Şu an verdiğiniz dökumanları inceliyorum. Görüşleriniz ve tavsiyeleriniz için tekrar teşekkürler.
Saygılarımla