05-16-2012 03:04 AM
v2010 ile kaydetmeyi unutmusum.
05-17-2012 03:06 AM
Koda baktığımda bir sorun olup olmadığını anlamam zor. Bu tür donanım üzerinden yürüyen işlerde donanım başında denemeler yapmadan sorunun ne olduğunu tahmin etmek de uzun sürüyor. Size tavsiyem bu işler için küçük test yazılımları oluşturmanız (bir işe yönelik). SV kontrolü için küçük bir uygulama yazın ve mesela cRIO içinde oluşturduğunuz bir sayıcıyı PC'den okuyun. Bu test uygulamalarınızı exe yapıp gerçek zamanlı deneyin. Daha sonra Modbus için sabit değerler tanımlayıp cRIO içinden PC ile haberleşmeden kontrol eden bir uygulama yapıp onu deneyin. Herbir hata olasılığı için bu tür küçük uygulamalarla hepsini yarı ayrı test edin (Bu uygulamalar başka işler yapmasın). En son parçaları birleştirince hata çıkışlarını "Error Cşuster" ve cRIO içindeki sizin için önemli olan değişkenleri gözlemleyebileceğiniz bir uygulama yazın ve gerçek çalışma zamanında bunları gözlemleyin.
Önce hatanın tam olarak nerden çıktığı tespit edilmeli ki doğru müdahaleler yapılabilsin.
Kolay gelsin.
05-21-2012 11:11 AM
Olur ya gözden kaçmıştır, cRIO altında .exe oluşturduktan sonra , "Run As Startup" olarak seçiyorsunuzdur değil mi Derya Hanım ? Aksi takdirde exe dosyası devreye girmez.
Öte yandan exe çalışan bir cRIO'nun üzerindeki VI'a normal proje içersinden erişmemeniz gerekiyor, bunu da teyit etmenizde fayda var. Yine böyle bir durumda LabVIEW'in uyarması gerekir -- cRIO'da exe çalışıyor, lütfen rahatsız etmeyin-- diye 🙂
Bunların haricinde, Zafer Bey'in bahsetmiş olduğu; iki yönlü veri iletişimini çok temel programlar yazarak exe dosyalar altında sorunsuz olduğunu teyit etmeniz gerekiyor. Eğer sorun yoksa bu sefer Modbus kütüphanesinin (exe içersinde), çok temel bir uygulamada çalışıp çalışmadığına bakmak lazım. Bu şekilde adım adım debug yaparak kendi ilacınızı bulmanız gerekiyor...
Kolaylıklar dilerim.
Candan
05-22-2012 03:19 AM
Merhabalar tekrar 😉
"Run as startup" olarak seciyorum
cRIO'da calisan VI'a normal proje üzerinden erisim de yok, hatta deploy ve sonrasinda run as startup dedikten sonra cRIO'nun enerjisini kesip tekrar aciyorum ve My computer altindaki (ekranin bulundugu) diger exe ile erisim sagliyorum. Yani projeye baktigimizda cRIO "disconnect" modunda bulunuyor.
Bunlar disinda Zafer Bey'in dedigi sekilde VI'lar hazirlayip deniyorum. Sadece Modbus kütüphanesini deneme kismi kaldi. Digerleri sorunsuz calisiyor.
Cok basit uygulamalar denedim. Mesela, my computer altindaki VI'a sadece "Boolean Button" koyup cikisina SV bagladim. Bu SV'dan gelen degeri de cRIO altindaki VI'da Digital Output'a bagladim. Her iki tarafta da exe olusturup denedigimde DO'tan sorunsuz, gercek zamanli calistigini da gözlemledim. Dedigim gibi sadece Modbus kütüphanesini denemek kaldi.
Bunlar disinda, isletim sistemi veya kullandigimiz Labview'in versiyonundan kaynakli sorunlar olabilir mi? (Windows 7 64-bit / Labview 2011 32-bit)
Tekrar tekrar tesekkür ediyorum. İyi calismalar..
05-22-2012 05:29 AM
İşin içinde donanım olunca çok fazla birşey yapamıyoruz genel mantık üzerinde fikirler verebiliyoruz. Aynı donanımla tecrübesi olan arkadaşlar varsa daha fazla yardımcı olabilirler. Donanımınızın (cRIO) nasıl çalıştığını, SV motorunun nasıl iş gördüğünü, Modbus haberleşme yapısının ne olduğunu biliyoruz ve fikir veriyoruz ama cihaz üzerinde deneme yapmak en doğru olan. Burada LV sürümünün ve işletim sisteminin de sorun olmaması gerekli ama biz de öyle olmaz yerlerde ne sorunlarla karşılaştık ki sorunu ilgili firmalarla görüştüğümüzde nerdeyse dünya çapında aynı sorunla karşılaşan başkasını bulamıyoruz ve sorunu kendimiz çözmeye çalışıyoruz. Bunun için bazen birkaç hafta (bazen daha uzun süre) ayırmak gerekiyor. Mümkünse elinizde kullandığınız donanımların şüphelendiğiniz parçalarının da yedekleri (ya da muadilleri) olması gerekiyor. Ana yazılımızını tamamen bir kenara bırakarak küçük kod parçaları yazmak ve sistemin kabiliyetlerini en küçük parçalar halinde ele almak gerekiyor. Bazen hiç beklemediğiniz sürücü sorunları, BUS sorunları, DMA, vb sorunları ortaya çıkıyor.
Hep aynı şeylerden dem vuruyoruz. Ülkemizde birçok konuda olduğu gibi yazılım, tasarım, test, kontrol, vs hep amatörce ele alınıyor ve bunun temeli şirketlerin her konuyu iyi bildiklerini iddia edip hiçbir şey bilmemeleri. Tüm bu süreçleri nerdeyse aynı kadro hatta tek kişi yapıyor ve algoritma çalışsında gerisi hikaye mantığı ile diğer önemli bileşenlere ne zaman ayrılıyor ne de gerekli önem veriliyor. Bence çok acele edip yapılması gereken adımları atlamayın. Testlerinizi dediğim gibi en küçük parçalara ayırıp yapın ve yinelenebilir olmasına dikkat edin.
Donanım üzerinde destek istiyorsanız da bu konu ile ilgili destek alabileceğiniz firmalar ülkemizde var (mesela biz :p)
05-22-2012 02:11 PM
Burada küçük bir bilgi paylaşmakta fayda görüyorum:
Derya Hanım'ın çalışmış olduğu Karaca Mekatronik firmasının yöneticileri, Zafer Bey'in de belirttiği gibi bu yolun uzun bir süre alabileceğini kabul etmişlerdir ve söz konusu proje kapsamında LabVIEW ve cRIO sistemlere yönelik kendi firmalarında da bilgi birikiminin oluşması adına belli bir süredir devam eden bu projenin orta vadeli bir Ar&Ge projesi şeklinde yürütülmesini desteklemektedirler.
Şahsen; sebat etmelerinin sonucunda Karaca Mekatronik firmasının, paketleme sistemleri ve benzeri mekatronik sistemler konusunda özelleşmiş bir çözüm sağlayıcı olabilecekleri düşüncesindeyim.
Projenin tam kapsamlı olarak tamamlanmış olduğunu bir sonraki paketleme teknolojileri fuarında göreceğimize inanıyorum Derya Hanım 😉
Size kolaylıklar dilerim.
Candan
05-25-2012 01:44 AM
Merhaba tekrar,
Zafer Bey dogru diyosunuz, donanim isin icine girince uzaktan cok fazla bir sey yapilamiyor maalesef, fakat yine de cok fazla yardimini görüyoruz. Bazen disardan bir gözün bakmasi cok ise yariyor 😉
Dediginiz sekilde ana yazilimi bir kenara birakarak kücük yazilimlarla denemeler yapiyoruz. Donanimsal bir sıkıntımız yok simdilik 😉
Candan Bey, verdiginiz kücük bilgi icin tesekkür ediyorum 😉 Bahsettiginiz gibi Ar&Ge projesi şeklinde yürütülüyor ve firmamizda da bilgi birikiminin oluşmasının faydali olacagini düsündügümüz icin belli bir süredir devam ediyor. Fakat bir sonraki fuara tamamen bitmis bir sekilde katilmayi düsünüyoruz 😉
06-08-2012 06:41 AM
Kisa bi aradan sonra tekrar merhaba
Problemin nedeni bulundu sayilir. Yurtdisindaki calisanlardan alinan bilgiye göre Modbus TCP VI'ları Real-Time altında EXE haline getirildiğinde çalışmamaktaymis maalesef. Onun yerine DSC Modulü kullanmamiz tavsiye ediliyor. Fakat projeyi DSC modülüne göre uyarlamak biraz zaman alacagi icin Modbus VI'larinin RT altinda calismadigi konusunu arastirmakta israr ediyorum
Asagidaki resimde RT Modül ile uyumlu calistigi yaziyor. Acaba calismadigiyla ilgili benim gözümden kacan veya sizin bilgi sahibi oldugunuz bir seyler olabilir mi?