05-10-2012 06:03 AM
Merhaba Candan,
Installer kısmında senin dediğin gibi Diadem seçeneği mevcut değil. Other installers diye bir kısım da yok. Biraz daha ayrıntılı anlatabilir misin adımlarını ?
05-10-2012 09:54 AM
Sorunuzun cevabı;
NI'a Diadem için "deployment licence" gerekli. Fiyatı ile ilgili sitede bilgi bulabileceğiniz gibi Candan'da yardım edecektir. Biz de yaptığımız Vision uygulamalarını başka bilgisayara kurarken "deployment licence" alıyoruz.
NI ticari bir firma ve hemen hemen her ilave paketi için geliştirme ve yükleme lisans bedeli ödemeniz gerekiyor haha
05-10-2012 10:14 AM - edited 05-10-2012 10:18 AM
Which National Instruments Software Products Require Deployment Licenses?
Deployment and Debug Licenses for NI Software
Bilgiler bağlantılarda. Ama diadem deployment licence nasıl alınır nasıl yapılır tam bulamadım 😞 Bulursam bilgi eklemeye çalışacağım.
05-11-2012 11:30 AM - edited 05-11-2012 03:42 PM
Evet haklısınız, bu listede DIAdem çıkmıyor(muş).
Installer ekranındaki "Additional Installers" kısmında yine LabVIEW'in toolkitleri, run-time engine vb. "native" uzantılarını kurmak mümkün. DIAdem başlı başına bir uygulama olduğu için LabVIEW'in doğal bir uzantısı değildir ve bu listede bulunmamaktadır (ama bu konuda LabVIEW kullanıcılarının yeni bir özellik olarak LabVIEW'e eklenmesine yönelik talepleri de var, bkz. http://forums.ni.com/t5/LabVIEW-Idea-Exchange/Support-for-Additional-3rd-Party-Installers-when-build... - ben dahil 154 kişi oy vermiş, sizlerin de Kudos'a basmasıyla oy sayısı artacaktır 🙂
Alternatif olarak, Installer kurulumu tamamlandıktan sonra, DIAdem'in kurulum .Exe dosyasını çağırmayı değerlendirebilirsiniz. Bkz:
Zafer Bey'in vermiş olduğu ilk linkte (Which National Instruments Software Products Require Deployment Licenses?) gerçekten de DIAdem için bir Run-Time lisanslamasından bahsediliyor ancak benim bildiğim (ve aramamam rağmen pek bir şey bulamadığım) kadarıyla DIAdem için bir Run Time lisanslaması mevcut değildir. Sayfayı hazırlayan kişiyle de irtibata geçerek ya bunun doğruluğunu konfirme etmem lazım ya da hatalı bir bilgi varsa bu sayfanın düzeltilmesi için talepte bulunmam lazım. Bakalım ne kadar bir sürede bunu gerçekleştirebilecez 🙂
Buna benzer bir talebe yönelik çözüm olarak uygulanmış olduğunu gördüğüm yöntem, LabVIEW .exe dosyasının kurulumuyla birlikte DIAdem'in Base versiyonunun kurulması ve lisanslanmasıdır (bu durumda ayrıca aktivasyon için de bir yöntem bulmak gerekiyor).
Kolaylıklar dilerim.
Candan
05-11-2012 03:46 PM
Yasemin Hanım;
DIAdem'de executable oluşturulamadığını ve de DIAdem'e yönelik bir run-time engine olmadığını özetleyen ilgili link de benim yenice gözüme çarptı, bkz:
Ancak yine de Zafer Bey'in paylaşmış olduğu run-time lisanslamasına yönelik linkin de aklanması gerekiyor. Bu konuda da araştırmalarım sürüyor.
Candan
05-11-2012 05:19 PM
Bu tamamen bir baş ağrısı olmaya başladı. LV'den soğuma nedenim olabilir 🙂 böyle gelişmiş bir program böyle basit açıklar vermemeli diye düşünüyorum. Profesyonel olarak kullanılan şeyler executable olmuyorsa hiçbir anlamı yoktur ki.. Profesyonel olarak kullanamam. Tamamen amatör çalışmalarda da lisansa ne diye ihtiyacım olsunki? (Çıldırmış durumdayım)
05-12-2012 12:54 AM
Ben C# öğrenmeye başladım 🙂 LV ile çalışmaya şimdilik devam ediyoruz ama C# daha en baştan eklentileri ve yaklaşımı ile sıcak geldi bana. NI maalesef herşeyi fazlasıyla ticarete dökmüş durumda
05-12-2012 01:22 AM
Yani yöneticilerim geçmese de ben geçeceğim artık 🙂 Sıkıntıyı ben çekiyorum. Evet rahat olduğumuz şeyler var LV'de ama sıkıntısı da çözülemeyecek cinsten ne yazıkki.
05-12-2012 01:37 AM
Yok ben LV'e laf ettirmem yine de 🙂 NI fazla ticari düşünüyor doğru ve LV kendi uygulama geliştirme mantığını kullanıyor. Sanırım sorun bu yapıya alışıp uygulamanızı ona göre geliştirmekten geçiyor. Mutlaka her sorununuza LV ile bir çözüm bulunabilir ama diğer dillerin standart kullandığı işler için ilave çalışma yapmak gerekebilir. Bunun yerine LV geliştirme araçlarına bağlı kalıp sınırları zorlamadan, LV'in kendi mantığı içinde uygulama geliştirirseniz pek sıkıntınız olmaz 🙂
Sorularınıza genel forumlarda verilen cevapları da inceledim hemen hemen aynı cevapları vermişler. İşte burada çözüm daha en baştan geliştirme gerekliliklerini belirleyip uygulamanızı LV alt yapısına göre tasarlamaktan geçiyor. Mesela TDMS verilerinizi şifrelemeniz gerekiyorsa TDMS kullanmak yerine başka bir yapı kullanmalı. Çalışan bir uygulamayı değiştirmekse oldukça zor ve kullanıcılar da verilen yapının değişmesini istemiyorlar. Bana kalsa en baştan raporlama için HTML'i, TDMS dosya şifreleme gerekliyse verileri TDMS kaydetmek yerine parça parça veri blokları şeklinde şifreleyip kendi dosya sistemimi kulllanırdım. Ama siz pdf rapor kullanıyorsunuz ve TDMS dosyalama için bir alt yapı oluşturmuşsunuz. Şimdi gel de bunları değiştir mümkünse 🙂
05-12-2012 02:21 AM
Yasemin Hanım, yalnız bu noktada bir düzeltme gereği görüyorum.
Öncelikle DIAdem, LabVIEW'den bağımsız bir program ve LabVIEW gibi genel amaçlı bir programlama ortamı değildir. Paket program olarak da adlandırabiliriz. Dolayısıyla kullanmış olduğumuz pek çok diğer paket programdan .exe dosyasını üretmesini beklemiyorsak, DIAdem'den de böyle bir beklenti içersine girmemiz pek haklı olmayacaktır.
Örneğin MS Excel'de de VBS çalıştırılabiliniyor ve zannedersem uğraşılırsa Word çağrılarak bunun üzerinden .pdf uzantılı raporda ürettirilebilinir. Fakat böyle bir Excel dosyasını executable hale getirip, anonim bir bilgisayarda MS Office lisanslaması olmadan çalıştırmak -eğer eksik bir bilgim yoksa- pek olası bir senaryo değildir. Ve bunun için MS Excel/Office'i suçlayabileceğimizi düşünmüyorum.
Öte yandan sorununuzda LabVIEW'in de bir kusuru olduğunu düşünmüyorum. LabVIEW'in yapmış olduğu işlem raporlama için DIAdem programına verileri transfer etmektir ve ilgili DIAdem uygulamasına start vermekten ibarettir. Bu verilerin transferinden sonra ortaya çıkan rapor konusunda LabVIEW'in herhangi bir etkileşimi olmamaktadır. Bu tarz bir LV kodu içeren uygulama için .exe oluşturulabilindiğini (ve bu .exe için bir run-time lisansına ihtiyaç olmadığını -Zafer Bey'in vermiş olduğu linkteki bilgide bir hata ya da özel bir durum olduğunu varsayarak-) biliyoruz ancak bu exe'nin DIAdem'e veri transferi yapabilmesi ve DIAdem'in de bu veriler üzerinde rapor çalıştırabilmesi için pek tabii ki ilgili anonim bilgisayarda DIAdem'in kurulu olması gerekecektir.
Farklı bir örnek olarak, LabVIEW benzer bir etkileşimi Matlab yazılım (ve hatta MS Office Report Toolkit vasıtasıyla MS Office) ile de gerçekleştirebiliyor. Bu komponentleri içeren .exe dosyası içersine ayrıca bir de Matlab yazılımını da (ya da MS Office'i) koyarak paket çözüm şeklinde bir .exe dosyası oluşturmasını beklemek pek doğru bir düşünce değildir. Aynı durumun DIAdem için de geçerli olduğunu düşünüyorum, bilmiyorum siz de bana katılır mısınız ?
Gerek LabVIEW, gerekse de DIAdem; belirtmiş olduğunuz üzere ticari yazılımlardır (genel olarak bilgisayarlarımızda kurulu pek çok diğer yazılım gibi) ve bu yazılımların sürekli geliştirilebilinmesi, yaygınlaştırılması (bkz. örneğin bu forum) ve de yazılım desteği (bkz. bug fix, örnek uygulamalar, teknik destek kanalı) için ticari bir beklenti içersinde olmanın şahsi kanımca yanlış bir tarafı yoktur.
Amatör uygulamalarınız için pek tabii ki National Instruments'in de size doğru atacağı bir adım olacaktır. Talebinizi Ankara bölgesinden sorumlu çalışma arkadaşlarımla paylaşmanız çarkların dönmesi için iyi bir başlangıç olabilir 🙂
Kolaylıklar dilerim.
Candan