05-12-2012 02:31 AM
Zafer Bey belirttiğiniz pek çok şeye katılıyorum (C# hariç, LabVIEW'in olma sebeplerinden bir tanesi zaten insanları C*.* kodlamasından kurtarmak 🙂
Bilgi güvenliği, LabVIEW'i kullanan son kullanıcılar açısından (test mühendisleri diyelim) zannedersem çok fazla talep edilen bir özellik olmadığı için, henüz TDMS dosyalarını şifrelemeyi akıl edememişler 🙂
Bilgi güvenliği istenen uygulamalar için dosyalar üzerinde kayıtlar tutmak yerine database ortamında kayıt tutmanın hem daha pratik olacağını hem de daha güvenilir olacağını düşünüyorum. Zannedersem Yasemin Hanım açısından da en kolay çözüm, veri kayıtlarını database'lere aktarmak olacaktır, bu sayede şifreleme vb. işlem konusunda daha fazla kafa yormaya gerek kalmayacaktır.
Candan
05-12-2012 02:36 AM
Candan, güzel izah etmişsin ama Yasemin Hanım'ın bence söylemek istediği LV içerisinde DIADEM gibi zengin bir raporlama aracının neden bütünleşik bulunmadığı LV içerisinde gerçekten de C# gibi bütünleşik araçlar pek fazla yok. NI bu tür eklentileri ya ayrı lisans ya da ayrı uygulama olarak geliştirmiş. Office genel kullanılan bir program ama LV'in yetersiz olduğu raporlama konusu için NI'dan DIADEM al bir de bunu karşıki bilgisayarda lisansla bana NI'ın bu mantığı en baştan beri doğru gelmiyor. Ben mesela sırf zorlukları ve yazılım zamanını uzatacağı için bu tür işlerle pek ilgilenmiyorum LV'de kod geliştirirken. Veri tabanı erişim uygulaması geliştir mesela. LV bunu ayrı lisans ile satıyor ama hala diğer dillerdeki gibi değil. Sadece söz dizimlerinden "querry" oluşan bir kütüphane ile karşılaşıyorsunuz, Report Generation Toolkit aynı,.. daha saysam pek çoğu böyle.
LV ile yazılım geliştirmek gerçekten çok kolay ve ileri seviye uygulamalar geliştirme zamanınınız nispeten kısa ama mesele yazılımı zenginleştirecek araçlara geldiğinde ya yetersiz ya ayrı lisans
05-12-2012 02:54 AM
@Candan
Zafer Bey belirttiğiniz pek çok şeye katılıyorum (C# hariç, LabVIEW'in olma sebeplerinden bir tanesi zaten insanları C*.* kodlamasından kurtarmak
Çok doğru ve bunu biliyorum. Aslında LV ortamına alıştığım için Yasemin Hanım'a sıkıntı çıkaran şeyler bana hiç çıkarmıyor çünkü kısıtlamaların neler olduğunu bilip baştan ona göre yolumu çiziyorum. Bence mesele yukarıda belirttiğin cümlede düğümleniyor. LV'in, C#, C++, vb ile geliştirmekte zorlanan insanlara çözüm üretmek amacıyla geliştirilmiş olması mantığını kabul etmek doğru değil. Bu mantığı kabul edersek belirtilen dillerin güçlerini ve zenginliklerini de göz önüne aldığımızda LV'in sadeleştirilmiş, basitleştirilmiş bir yazılım geliştirme aracı olduğu noktasına gidiliyor. Durum böyleyse yazılımdan anlamayanlara hitabeden ve güçlü esnek yapılar oluşturulmayı gerektirmeyen basit uygulamalar için geliştirildiğini düşündürtüyor.
Ben çıkış noktasının böyle olabileceğini ama LV'in geldiği nokta itibarı ile artık hiç öyle olmadığını ve NI'ın bazı mantık değişiklikleri yapması ile LV'in alternatif bir yazılım geliştirme ortamı değil de diğer dillerle yan yana kullanılan alternatif yaklaşımı olan bir dil olacağını düşünüyorum. Bunu da LV'in sürümleri arasındaki farklara baktığımda görüyorum ki en baştan nesne tabanlı olmayan bir dile nesne tabanlı geliştirme özelliği temel kullanıcılara uygulama geliştirsinler diye eklenmez. Ya paralel for döngüleri, koşullu for döngüleri, data value references,... Demek ki diğer güçlü dillerle aynı kulvarda yer almak isteniyor. Yapılması gereken 20-30 ayrı toolkit ile uğraşmak yerine LV oratmınınn diğer dillere göre zayıf olan yanlarını güçlendirmek.
05-12-2012 03:30 AM
Cevaben kısaca "tecrübe konuştu" demem gerekli ve yeterlidir 🙂
Tam uzun uzadıya birşeyler yazıyordum (1-2 paragraf olmuştu bile) ki konunun artık genel amaçlı bir fikir alışverişi ve karşılıklı bir tartışma boyutundan çıkıp, kendimin de dahil olacağı; NI'ı ve yazılım Ar&Ge süreçlerini eleştirmeye doğru giden bir hal aldığını hissettim. İyisi mi bu aşamada bu konuyu tatlıya bağlayıp başka konulara geçmeyi öneriyorum.
Ama haklı olduğunuz bir konu var ve bunu farklı bir mecrada* irdelemek uygun olabilir. LabVIEW'le uzun vadede uygulama geliştirecek kişilere kulak küpesi olması açısından, nerelerde-ne tip sınırları olduklarını belirten bir liste oluşturulabilir. Bu liste kanımca uzuuuun bir liste olabilir 🙂
Bu listeyi genel forum sayfalarında yayınlamak ise farklı bir muamma. Yeni LabVIEW'e başlayan kişilerin gözünü korkutacak bir liste olacağı kesin. Yetersiz ve yanlış bilgilerle de uğraşmamızı gerektirecektir, ki bu konuda önceki mesajlarda olduğu üzere NI'ın bile kendi içersinde bir bilgi kirliliği var. Bu sebeplerden ötürü farklı bir mecra* demeyi uygun gördüm. Belki özel (private) bir User Group oluşturup, bu grubta düşünceleri paylaşmak bir öneri olabilir....
Candan
05-12-2012 03:59 AM - edited 05-12-2012 04:02 AM
Hehe 🙂
Merak etme olayı tartışma noktasına getirmek niyetinde değilim. Ne sen bu konuda iyi niyetlerin dışında bir şey yapabilirsin ne de ben LV'in (özellikle NI'ın yaklaşımı sebebiyle) güçlü geliştirme ortamını yok sayabilirim. Benim kastettiğim, Evet, yeni geliştiriciler için LV gerçekten mükemmel bir geliştirme ortamı. LV 6.0 ile bile kod yazdım ve o zamanki gücü bile yeterli gelmişti, çünkü ben de yeni geliştiriciydim. Bugün LV 2010 kullanıyoruz ve nerdeyse LV 2009 dahi kullanmak istemem. Belki yeni kullanıcılar fark etmezler ama LV geliştirme ortamı o kadar gelişti ki bahsettiğimiz geliştirme ortamlarının gücüne ve esnekliğine doğru gidiyor ve eski uygulamalarım gibi uygulama geliştirmek artık bana yetmiyor.
NI temel geliştiricilerin yanında üst seviye geliştiricilere hitap edecek diğer dillerdeki esneklikleri de eklese ve elbette ticari düşünecek ama birçok aracı temel seviyede geliştirip satmak yerine kullanıcıların da isteğine kulak verip mevcut araçları güçlendirse birçok sorun ortadan kalkacak 🙂
Neyse, "LV idea exchange" takip ediyorum ve kullanıcılardan gelen çok fazla istek var ve sanırım birçoğu da LV'e eklenecek ama zaman alacak çünkü her bir özelliği yeni paket olarak satacaklar ki daha fazla sürüm satabilsinler
Özet : LV bir gün uzman bir C, C++, C# geliştiricisine aynı güçle ve esneklikle hitap eder ve onu ana geliştirme ortamı olarak LV kullanmaya itebilirse işte benim beklediğim geliştirme ortamı yeterliliklerine ulaşmış demektir 😉
05-12-2012 04:28 AM
O zaman benim hatam. Ben Diademi LAbview'a bağlı bir program olarak düşünüyorum ve buna göre konuştum. Kusura bakmayın. Diğer konuşmalara da katılacağım ama 😄 şuan çok doluyum, müsait olduğumda yazacağım. Özür dilemek için ilk mesajımı atıyorum 🙂